Almanya`da üniversite okuyabilmenin temel şartlarından olan lise mezuniyeti yani "Abitur" veya Fachabitur, bilindiği gibi Gymnasium, Fachoberschule (FOS) vs dediğimiz okulların bitirilmesiyle elde edilebilir. Bu ise özellikle Almanya`da sistemin zorluğu sebebiyle büyük bir başarı demektir. Bilhassa yabancı öğrenciler için eğitim sistemi daha karmaşık ve dezavantajlı bir tablo ortaya koymakta, üniversite okuyanların oranı maalesef oldukça düşük kalmaktadır.

Ancak "Lise Diploması" alınmasına imkan sağlayan Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı (AÖL-BAP) denilen eğitim sistemi, yıllardır bir çok Türk genci için umut olmuş, binlerce genci üniversiteli yapmıştır. Üstelik bu sisteme isteyen herkes başvurabilmekte ve kaydını yaptırabilmektedir.

aöl ve yös ögrencileri
Münih`te sinav sonrasi ögrenciler birarada.


Eğitim Ataşeliklerinden (Münih`te Konsololosluk binasında) alınacak bir denklik belgesinin, basvuru formu, diğer bir kaç evrak ve sadece 265 Euroluk (2018/2019 lise ücreti) bir senelik egitim ücreti dekontu ile beraber Köln`e posta yoluyla iletilmesinden bir kaç hafta sonra, başvurunun kabul edildiğine dair bir mektup, öğrencinin adresine gönderilmekte; bir süre sonra ise Türkiye`den öğrencinin adresine ders kitapları ulaşmaktadır. Bu kitaplar için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Burada okula devam ediyor, mesleki eğitim (Ausbildung) yapıyor yada çalışıyor olmanız, Açık öğretime kaydolmanıza engel değildir. Zira okula gitme diye bir şey olmadığı için, AÖL`de gireceğiniz ders de yoktur. Aksine, adresinize gönderilen kitaplardan veya internetten kendi kendinize öğrenmeniz hedeflenmektedir.

Peki eğitim kaç sene sürüyor?

Almanya`da okuduğunuz en son okula göre (FOS, Realschule, Hauptschule vs.) bu süre değişmektedir. Ancak sonuçta sadece bir kaç dönem sürmekte, başarıya göre 2 sene sürebileceği gibi, sadece bir kaç ayda bitirmek de mümkün olmaktadır.

Uzun yıllardır okula gitmedim, özellikle Türkçe eğitimde zorlanır mıyım?

Hayır, sınavların test şeklinde yapılıyor olması ve yanlışın doğruyu götürmemesi, sistemi oldukça kolay hale getirmektedir. Şu anda Almanya`da binlerce öğrenci bu sisteme başarıyla devam etmektedir. Geçmiş sınavlarda sorulan sorular da internette mevcut olup, kontrol edilmeleri büyük fayda sağlamaktadır.

Zorlanılan derslerde ise haftasonları fiziki veya online kurslarına katılmak mümkün olup, dersleri Türkiye sistemini ve AÖL`yi yakından tanıyan ve Almanya`da üniversite okuyan Türk gençleri vermektedir.

Başvurular ne zaman ve nereye yapılıyor?

Senede sadece bir defa kayıt olunmakta, kayıt tarihlerini kaçıran öğrencilere maalesef bir sene beklemeleri gerektiğini söylemek zorunda olduğumuz anlarda oldukça üzülmekteyiz.

O yüzden en geç Ağustos ayı sonunda, velilerimiz yada öğrencilerimizin bizzat geç kalmadan bize gelmelerini veya www.ak-akademi.com sayfamızda yer alan formu doldurmalarını rica ediyor, resmi kurum olan Anadolu Üniversitesi Köln Bürosu`na yapılacak başvurularında ücretsiz yardımcı olmak istiyoruz.

Üniversite okumanın bütün gençlerin hayali olduğunu çok iyi biliyoruz. Lise okumanın da bir o kadar güzel olduğunu, bizzat öğrencilerimizi tanıyarak hatırladık. Karşılıklı eğlenceli sunumlarla, ana dillerinde eğitim almanın, kendi tarihlerini ve dillerini öğreniyor olmanın getirdiği heyacanı, özgüveni ve mutluluğu gördük. Bütün gençlerimize ulaşana kadar koşmaya devam edeceğiz. Kabuğunu kırarak, sistemde yönetici pozisyonlarına ulaşmış mezunlarımızı görünce, ne kadar güzel bir iş yaptığımızı daha iyi idrak ediyoruz.


Velilerimizden ricamız, bizi dinleyin, aramaktan çekinmeyin. Çevrenizdekilere, akrabalarınıza, iş arkadaşlarınıza ve komşularınıza bizden bahsedin. Unutmayın; bir tek gencimizin bile bu sistemden yararlanmasını sağlayabilirseniz, bu toprağa bir tohum da siz serpmiş olacaksınız.