-
YÖS veya YÖKS sınavına girdikten sonra, bir süre Türkiye`de öğrenim görmem mi gerekiyor?
Türkiye`de herhangi bir üniversiteye kaydınızı yaptırdıktan sonra, derslere katılma mecburiyetiniz yok. Üniversiteyi kazandığınızı gösteren bir belgeyle (Yerleştirme / Öğrenci Belgesi vb.), Almanya`daki üniversitelere başvurabilirsiniz. Böylelikle Almanya`daki üniversitelerin yabancı öğrenciler için ayırdığı kontenjanlardan yararlanıyorsunuz. ("Ausländische Höchschulzugangsberechtigung" a sahip olan adaylar statüsü kazanıyorsunuz)Bildiğiniz gibi, Almanya`daki üniversiteler, büyüklüklerine göre farklı kriterler uygulayabiliyorlar. Adaylarda aranan herhangi bir yazılı kriter farkı olmasa bile, bir üniversite sizi kabul ederken, diğeri reddedebiliyor. (iş başvurusu gibi)
Tecrübeler gösteriyor ki, büyük üniversiteler Türkiye`deki üniversitelere kayıt olup, bir kaç sene okumayan öğrenci adaylarını "Studienkolleg" denilen hazırlık sınıfına tabii tutuyor. Böylelikle "abitur" yapmış sayılıyorsunuz. Ama küçük üniversitelerde ( TU Clausthal gibi) doğrudan kabul alma şansınız çok daha yüksek.
-
AÖL diploması ile Avusturya`da üniversiteye gitme imkanımız bulunuyor mu?
Avusturya Eğitim sistemini tanımıyoruz ama Almanya için durum neyse, Avusturya için de aynıdır diye düşünebiliriz.
AÖL yi bitiren bir öğrenci, Türkiye`de herhangi bir üniversiteyi kazandıktan sonra, Almanya`da eğitime devam edebilir.
Ama öncelikle Türkiye`de üniversiteyi kazanmak şart. Fakat orada okunmasına gerek yok. O belgeyle, Almanya`da ki üniversitelere başvurma hakkına sahip olunuyor.
-
Soyadı değişikliğim oldu? Dilekçe yazmam gerekiyor mu?
Soyadı değişikliğinizi belirten dilekçenizi, yeni düzenlenmiş kimlik belgenizin fotokopisi ile birlikte AÖL Köln Bürosuna gönderiniz.
-
Vatandaşlığım değişecek/değişti. Dilekçe yazmam gerekiyor mu?
Hayır, bu değişikliği AÖL`ye bildirmeniz gerekmiyor.
-
AÖL`de seçmiş olduğum yabancı dil dersini değiştirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
Bu konu ile ilgili dilekçeyi sınav tarihinden 45 gün önce Köln`e gönderiniz.
-
Sınav merkezini değiştirmek istiyorum/Adresim değişti. Ne yapmalıyım?
Sınav merkezi değişikliğinizi/adres değişikliğinizi belirten dilekçeyi hazırlayarak sınavlara en az 45 gün kala Köln`e gönderiniz.
-
AÖL Batı Avrupa Programı sınavlarına Türkiye’ de girebilir miyim?
Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kaydolup, Türkiye’ ye kesin dönüş yapmak zorunda kalanların, kesin dönüşlerini belgelemeleri halinde, sınavlara Eskişehir’de katılmaları mümkündür. Bu öğrencilerin bir sonraki öğretim yılında kayıtlarını Batı Avrupa Programından Türkiye’ ye nakil ettirmeleri gerekmektedir.
-
Sınav sonuçlarımı ne zaman öğrenebilirim?
Sınav sonuçları sınav tarihinden yaklaşık 3-4 hafta sonra web sayfalarında ilan edilecektir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından www.anadolu-uni.de
web sayfasından öğrenci numaranız ile sınav sonuç belgesine ulaşabilirsiniz. Şifre ile sistemden girerek de görebilirsiniz. -
Ders kitapları ne zaman adresime ulaşır?
Ders kitaplarınızın adresinize ulaşması zaman alacağından öncelikle “www.aol.meb.gov.tr” ve “www.anadolu-uni.de” web sayfalarında ders atamanız yayımlanacaktır. Ataması yapılan derslerin kitapları ise Eskişehir’den adreslere gönderilecektir. Kitaplara belirtilen web sayfasından daha önce ulaşmanız mümkündür.
-
Bir dersten başarılı sayılmam için kaç puan almam gereklidir?
Sınavlarda her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru bulunmaktadır. AÖL’de not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap vermeniz ve 45 puan almanız gerekmektedir.
-
Sınav giriş belgesi nedir?
Sınavların yapılacağı bina ve salonlar ile hangi gün, hangi derslerden sınava girileceğini gösteren belgedir. Sınavlardan yaklaşık iki hafta önce sınava giriş belgeleri hazırlanarak öğrencilerin adreslerine gönderilir ve aynı anda ınternet ortamından erişimi sağlanır. Sınav tarihinden yaklaşık iki hafta önce www.anadolu-uni.de sayfası üzerinden sınava giriş belgesine erişim mümkün olmaktadır.
-
Sınava giremediğim zaman bu sınavın tekrarı var mı?
Açıköğretim sisteminde sınav tekrarı mümkün değildir.
-
Ek sınav uygulaması hakkında nereden bilgi alabilirim?
Uygulanması durumunda Ek sınavla ilgili duyuru www.aol.meb.gov.tr web sayfasında yayımlanmaktadır. Üçüncü dönem sınavının ardından ek sınav kararı alınması durumunda bu sınava girebilecek öğrencilerle ilgili detaylar web sayfasından takip edilebilir.
-
Açıköğretim Fakültesi’ ne kayıt olmak için ne yapmalıyım?
Bu öğretim yılı içinde mezun olabilecek öğrencilerimize “Batı Avrupa Seçme Sınavı” ile ilgili bilgiler gönderilecektir. Seçme sınavına girip başarılı olan öğrencilerimiz kayıt olmaları halinde Açıköğretim Fakültesi öğrencisi olabilirler. -
Kayıt yenileme nedir? Ne zaman ve nasıl kayıt yeniletmem gerekiyor?
Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programında kayıtlı tüm öğrencilerin üçüncü dönem sınavı sonunda (mezun olmamış ise) çalışma takviminde belirlenen süre içerisinde öğrenim giderini yatırması ve kayıt yenileme formunu doldurarak Büroya göndermesi işlemidir. Kayıt yenileme işlemi her yıl 3. dönem sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlatılır. Kayıt yenileme işlemi yılda bir kez ve belirlenen tarihler arasında yapılmaktadır. Birinci ve ikinci dönem arasında kayıt yenileme işlemi yapılmamaktadır. -
Diplomamı mezuniyetimden hemen sonra alabilir miyim?
Mezun listeleri açıklandıktan kısa bir süre sonra “Çıkma Belgesi” ni Ankara’da bulunan AÖL Müdürlüğünden alabilirsiniz. “Çıkma Belge” sı diploma yerine geçmektedir.
-
Çıkma Belgesi nedir ve nasıl alınır?
Üniversiteye kayıt yaptıracak mezun öğrencilerden diplomasi hazır olmayanlar için düzenlenir. Diploma hazırlanıncaya kadar 6 ay diploma yerine geçer. Çıkma Belgesi alabilmek için, diploma harcının yatırıldığına dair banka dekontu (1 nüsha), T.C. kimlik numarası beyanı ve Çıkma Belgesi dilekçesiyle şahsen veya posta yolu ile Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü Konya yolu üzeri (Gazi Hastanesi karşısı) Teknikokullar / Ankara adresine baş vurulması gerekmektedir. (Ayrıntılar için www.aol.meb.gov.tr) -
AÖL -BAP diplomasinin Avrupa ülkelerinde denkliği nedir?
Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı mezunları, T.C. MEB Açık Öğretim Lisesi diplomasi alırlar. Mezunların yurtdışında ne tür öğrencilik haklarından yararlanabilecekleri, yaşadıkları ülkelerin yasaları uyarınca, o ülkenin merkezi veya yerel yönetimi tarafından belirlenmektedir. -
Anadolu Üniversitesi Köln Bürosu ile nasıl irtibat kurabilirim?
Köln Bürosu telefon ile danışma saatleri hafta içi her gün 14.00 ile 17.00 arasındadır. Köln Bürosunu aramadan önce http://www.anadolu-uni.de/ adresinde yer alan duyurular bölümünü okuyunuz. Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine ya da +49-221-511048 nolu faksa yazılı olarak kesintisiz ulaşabilirsiniz. Belge isteklerinizin mutlaka yazılı olarak yapılması gerektiğini unutmayınız. -
AÖL Müdürlüğü ile nasıl irtibat kurabilirim?
MEB AÖL Batı Avrupa Programının Ankara’ daki +90-312-296 96 31 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.
E-posta : batı_avrupa_programı@hotmail.com
Yazışma Adresi:
M.E.B. Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü Açık Öğretim Lisesi
Konya Yolu Üzeri (Gazi Hastanesi Karşısı) 06500 Teknikokullar/Ankara -
Duyurulara hangi sayfalardan ulaşabilirim?